Συνεργασίες

POLIS Ensemble

POLIS Ensemble Image

Το συγκρότημα Polis Ensemble ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 (αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής «Πόλις») στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου, η μουσική παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη του ανσάμπλ. Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ωδείο Αθηνών), έχει παρουσιάσει το έργο της στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση, ενώ συμμετείχε στο Folk Music Spring and Easter Project 2021 της EBU. Το σεξτέτο έχει συμπράξει –τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής– με σπουδαίους συνθέτες, σολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και διάφορα χορωδιακά σύνολα, έχει πάρει μέρος σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ και έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση της Μητρόπολης Βελγίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξάλλου, το 2021, συμμετείχε στο πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «200 χρόνια δημοτικό τραγούδι», τη γενική επιμέλεια του οποίου είχε ο διεθνούς φήμης συνθέτης και μαέστρος, Σταύρος Ξαρχάκος. Το 2017, το μουσικό σύνολο εξέδωσε το πρώτο του άλμπουμ με πρωτότυπες συνθέσεις και ατμοσφαιρικούς αυτοσχεδιασμούς των μελών του, στο οποίο αναδεικνύονται η μελωδικότητα, όσο και η εκφραστικότητα, των μουσικών οργάνων της Ανατολής, όπως το νέυ, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, υποστηριζόμενα πότε από τη δυναμική και πότε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών.

Το POLIS Ensemble αποτελείται από τους:

Στέφανο Δορμπαράκη (κανονάκι), Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (πολίτικο λαούτο), Μανούσο Κλαπάκη (κρουστά), Γιώργο Κοντογιάννη (λύρα Κρήτης), Θεόδωρο Κουέλη (κοντραμπάσο) & Νίκο Παραουλάκη (νέυ).

Νότιο Τόξο / Aegean Arc

Νότιο Τόξο / Aegean Arc Image

Μια μουσική περιδιάβαση σε μια «ταραχώδη» ζώνη με γνώμονα την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Το ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια-άλλοτε αυτούσια, άλλοτε διασκευασμένα- από τις περιοχές του Νοτίου Ελληνικού Τόξου. Το Νότιο Ελληνικό Τόξο είναι μια περιοχή με κοινά γλωσσικά και μουσικά χαρακτηριστικά, που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Κάτω Ιταλία, περνώντας από τα νότια παράλια της Μικρασίας, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Νότια Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Οι μεσαιωνικές φωνές της Κύπρου, τα ταμπαχανιώτικα της Κρήτης, τα σεφαραδίτικα της Ρόδου, σμίγουν με το τραγούδι της αιώρας της Νάξου, μια νυχτερινή πατινάδα από την Πελοπόννησο και με τα γκρεκάνικα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, σε ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής αρτιότητας και υψηλής αισθητικής.

Το Νότιο Τόξο / Aegean Arc αποτελείται από τους:

Κατερίνα Παπαδοπούλου (επιμέλεια προγράμματος, τραγούδι), Στέφανο Δορμπαράκη (κανονάκι, φωνητικά), Κυριάκο Ταπάκη (ούτι, ισπανικό λαούτο) & Γιώργο Κοντογιάννη (λύρα Κρήτης, κρουστά).

Anastatica Project

Anastatica Project Image

“Anastatica” είναι το ρόδο της νεκρανάστασης. Είναι η θαυμαστή άνθηση του φαινομενικά νεκρού. Η περιπλάνηση της ζωηφόρου μήτρας μέχρι τη στιγμή της γέννησης και η συνέχιση της ζωής. Το ταξίδι του ‘’Anastatica Project” είναι μια μελωδική περιπλάνηση από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή. Παλιά ελληνική μουσική, αυθεντική, ενίοτε με στοιχεία γειτονικών παραδόσεων, που έρχεται ανόθευτη στο πέρασμα των αιώνων, παραλαμβάνεται με σεβασμό και παρουσιάζεται χωρίς στεγανά. Φρέσκος ήχος, ιδιαίτερος, παλιός και συνάμα νέος, από πέντε δεξιοτέχνες μουσικούς, με ώριμη γνώση του αντικειμένου, που σμίγουν με κίνητρο την ίδια αγάπη προς αυτήν τη μουσική και τη διάθεση μιας καινούριας προσέγγισης. Ο χορός ως αναπόσπαστο στοιχείο παρεμβάλλεται δημιουργικά σε μια αρχέγονη συνύπαρξη.

Το Anastatica Project αποτελείται από τους:

Κατερίνα Παπαδοπούλου (φωνή, επιμέλεια προγράμματος), Στέφανο Δορμπαράκη (κανονάκι), Κυριάκο Ταπάκη (ούτι, ισπανικό λαούτο), Γιώργο Κοντογιάννη (λύρα Κρήτης), Θεόδωρο Κουέλη (κοντραμπάσο), Μανούσο Κλαπάκη (κρουστά) & Χαρίτωνα Χαριτωνίδη (τσαμπούνα, γκάιντα, χορό).

Maria Simoglou Ensemble

Maria Simoglou Ensemble Image

Το Maria Simoglou Ensemble αποτελείται από τους:

Μαρία Σίμογλου (φωνή, κρουστά, επιμέλεια προγράμματος), Στρατή Ψαραδέλλη (πολίτικη λύρα), Χάρη Λαμπράκη (νέυ), Στέφανο Δορμπαράκη (κανονάκι), Περικλή Παπαπετρόπουλο (πολίτικο λαούτο, σάζι) & Κώστα Μερετάκη (κρουστά).